Konuşmacılar

Alfonso Vegara

Fundacion Metropoli, Kurucu ve Onursal Başkanı

Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde araştırma, tasarım ve inovasyona adanmış uluslararası bir mükemmellik merkezi olan Fundacion Metropoli’nin Kurucusu ve Onursal Başkanı olan Alfonso Vegara Zirve’nin keynote konuşmacısı olarak yer alacak. Alfonso Vegara’nın fikirleri ve projeleri, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika, Asya, Avustralya ve Afrika’da 30’dan fazla kitap ve Uluslararası Konferans aracılığıyla yayılmış durumda. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Mekânsal Planlamacılar Konseyi, Mimarlar Dernekleri, Girişimci Dernekleri, şehirler ve devletler tarafından ödüllere layık görülen Alfonso Vegara’nın çalışmalarının odak noktası, karmaşık ve birbiriyle ilişkili bir dünyada şehirlerin stratejik değerlerini ve gelecekteki fırsatlarını teşvik etmek. Bu çalışmalarıyla ilgili detaylar “Territorios Inteligentes” ve “Supercities. The Intelligence of Territory” kitaplarında detaylarıyla yer alıyor. “Supercities. The Intelligence of Territory” isimli kitabı, ISOCARP tarafından “2016’nın En İyi Kitabı” için Gerd Albers Ödülü’nü aldı. Zirve’de “Geleceğin Şehirleri için Mimariyi Tasarlamak” başlıklı sunumuyla ilgili Alfonso Vegara şu noktalara değiniyor: “Giderek daha çok şehirleşen, şehirlerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Şehirler, iklim değişikliğine, eşitsizliğe ve yoksulluğa karşı mücadelede öncülük eden ana aktörler olma potansiyeline sahip küresel ekonominin yeni motorlarıdır. Geçmiş, bir zamanlar imparatorluklar ve ulus-devletler dönemleri tarafından organize edilmiş, ancak şimdi, geleceğe baktığımızda, Süper Şehirler’in şekillendirdiği bir dünya görüyoruz. Süper Şehirler, “Bölgenin Aklını” (Intelligence of the Territory) keşfetme yeteneğine sahip olan yerlerdir. Metropoli Vakfı’nın uyguladığı projelerin özgün özelliklerinden biri de, mimarlık, şehir, bölge ve teknoloji alanında projeler tasarlamak için kamu ve özel sektör ile işbirliği yoluyla Akıllı Bölgeler (Intelligent Territories) felsefesinin, Singapur, Madrid, Barselona, Bilbao, Medellin ile Türkiye’nin Marmara bölgesi gibi yerlerde uygulamalarıdır.”

Berrin Benli

NOVUSENS Akıllı Şehirler Enstitüsü, Kurucu Ortak

Bilgi ve Teknoloji endüstrisinde 37 yıldan fazla iş deneyimine sahip olan Berrin Benli, Akıllı Şehirler Stratejisti ve Danışmanı, Dijital Dönüşüm lideri olup, şehirlerimizin teknoloji yoluyla sürdürülebilir ve yaşanabilirliği konusunda çalışıyor. Akıllı şehirler, inovasyon yönetimi, inovatif eğitim, kırsal kalkınma, kentsel akıllı mobilite, bağımsız ve sağlıklı yaşam, akıllı turizm, veri tabanı yönetim sistemleri-açık/büyük veri, alanlarında geniş ölçekli pekçok dijital dönüşüm, dijital uçurum, değişim yönetimi, teknoloji ve sosyal inovasyon, kentsel/açık inovasyon ve girişimcilik ve teknoloji politikaları geliştirme programları başlatıp tasarlayan ve uygulayan Berrin Benli, 2009 yılında, Türkiye’nin, İnovasyon ve Girişimcilik alanında bağımsız ve özel bir yapıda olan ilk “Think Tank”i NOVUSENS İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü’nü kurdu. NOVUSENS bünyesinde Akıllı Şehirler ve Büyük Veri Enstitüsü’nün de kurucusu olan Berrin Benli, Türkiye’de ve uluslararası iş dünyasında, çok uluslu şirketlerin gerek gerekse global pek çok üst düzey yönetim rolünü yürüttü. 2000 yılında, Türkiye Bilişim Medyası tarafından “e-Arena’da ilk Türk” başlığı ile uluslararası platformda ilk Türk Kadın unvanına layık görüldü. Zirvede “Kentsel Geleceğe Doğru” başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapacak olan Berrin Benli konuya yönelik şu ifadelere yer veriyor: “Şehirler ve bölgeler kendilerini küresel iklim krizinin ön saflarında bulmaya devam ediyor, ancak bununla tek başlarına başa çıkmaları oldukça zor. İklim değişikliği acil durumuna yanıt vermek ve bunlarla mücadele etmek, tüm sektörlerin ve endüstri paydaşlarının ciddi bir katılımını gerektirmektedir. Üç farklı ülke ve coğrafyadan panelistlerle bu konuları tüm yönleriyle ele alacağız.” 

Damla Özlüer

Myra, Proje Direktörü

Damla Özlüer Park FM, Bayrak Radyo Televizyonu, Kanal T, Sabah ve Atv’de editörlük ve muhabirlik yaptıktan sonra iletişim sektörüne geçti. Proje Direktörü olarak görevini sürdürdüğü Myra’da, 20 yıl boyunca ulusal ve uluslararası pek çok şirket ve sivil toplum kuruluşu ile çalıştı, çeşitli marka iletişimi ve kurumsal iletişim projelerinde danışmanlık, küratörlük, editörlük ve yöneticilik yaptı. Cartooning for Peace, Eczacıbaşı Holding, Borusan, Mercedes-Benz Türk, Tarih Vakfı, Eğitim Reformu Girişimi, Sağlık ve Eğitim Vakfı, AB Kültürel Miras Federasyonu (Europa Nostra), Antalya Kent Müzesi, Koç Vakfı – Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi, SEK Süt, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Anadolu Efes, TKV – AFS Bursları, Population Matters, WRI Sustainable Cities Turkey, İktisadi Kalkınma Vakfı ve ODTÜ çeşitli projelerde birlikte çalıştığı kurumlardan birkaçı. Damla Özlüer, Myra Ajans’ın, Avrupa Birliği çapında kurulan ve sosyal iletişim alanında çalışan ajansları bir araya getiren Responsible Communication Network’e Türkiye’den davet edilen tek ajans olarak üyelik süreciyle birlikte ağın Türkiye temsilciliğini yürütüyor. Kurumsal ve sosyal iletişim alanlarındaki deneyimlerini, çeşitli kurumlarda verdiği eğitimlerle ve ortağı Rauf Kösemen ile birlikte Açık Radyo’da sunduğu Diğerkâm programında paylaşıyor. Zirvenin “Gelecekte Var Olmak” başlıklı öğleden sonraki oturumunun moderatörlüğünü gerçekleştirecek olan Damla Özlüer şöyle diyor: “İklim değişikliği, biyoçeşitlilik yok oluşu ve doğal alanların tahribatının el ele ilerlediği üçlü bir kriz karşısında insanların ve gezegenin ortak geleceği için bir dönüm noktasındayız. Şirketleri, kamu kurumlarını ve bireyleri, küresel bir mücadele içinde bir araya getiren bu dönüm noktasında söyleyebiliriz ki; artık dünyayı kurtarmak hepimizin işi. Bugünkü koşullarda devam ettiğimiz takdirde türümüzün devamlılığı ve kurduğumuz medeniyetin sürdürülebilirliği mümkün değil.”

Dr. Delia Dimitriu

Geostud, İklim Değişikliği & Döngüsel Ekonomi Başkanı

Dr. Delia Dimitriu, sürdürülebilirlik ve çevre ile ilgili araştırma ve yenilikler konusunda dünyaca ünlü bir uzman olup, yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde stratejiler, program ve projeler geliştiriyor. 2009’dan beri danışmanı olduğu Avrupa Komisyonu ilişkili çalışmaları, düşük karbonlu hareketlilik ve şehirler üzerine açılan araştırma ve yenilik çağrılarının şekillenmesine katkıda bulunuyor. Dr. Delia Dimitriu aynı zamanda araştırma çözümlerini sürdürülebilir işlere dönüştürmek amacıyla Innovate UK, Climate Action ve Dünya Bankası ile birlikte çalışıyor. 2002’den bu yana Manchester Metropolitan Üniversitesi’nde akademik çalışmalarına devam eden Dr. Delia Dimitriu, 2016’dan beri Connected Places Catapult danışmanı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Smarter Mobility Solutions Ltd.’nin kurucusu olan Dr. Delia Dimitriu, Avrupa’da ve dünya da güçlü profesyonel ağların parçası olup, bu sayede Yeşil Mutabakat (AB) ve Temiz Büyüme (Birleşik Krallık) gibi iklim değişikliği insiyatiflerinin gerçekleştirilmesine destek oluyor. Zirve’de şehirlerin ve bölgelerin ‘Karbondan Arındırılmasının Zorlukları’ ile ilgili konulara değinecek olan Dr. Delia Dimitriu, ayrıca 100 karbon nötr akıllı şehir (HE-Mission Cities) ve Birleşik Krallık yaklaşımına bir bakış açısı sağlayarak;  bu konuda neler bekleneceğini, enerji krizi nedeniyle en kötüye nasıl hazırlanılabileceğini, kilit aktörler ve temel zorluklar ile önümüzdeki yol haritasının nasıl olacağını anlatacak.

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı

1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Kimya Mühendisi unvanı ile mezun olan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu,  İTÜ’den Yüksek Mühendis ve Doktora derecelerini alarak, doktora sonrası araştırma çalışmasını Kanada Nova Scotia Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde yaptı.1993 yılında Kimya Mühendisliği Enerji Teknolojisi Bilim Dalı’nda Doçent unvanı alan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nde görev yapıyor. 2008-2012 yıllarında Yalova Üniversitesi Kurucu Rektör Yardımcısı ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Kurucu Başkanı görevlerini yürüten ve temel araştırma alanı biyorafineri teknolojisi (Biyoyakıtlar; Biyokimyasallar; Biyogüç Üretimi) olan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, temiz üretim teknolojileri üst başlığı ile yağlama yağları, atık ileri dönüşümü, yaşam döngüsü değerlendirmesi ve ekotasarım konularında çalışıyor. Ülkemizin atık, enerji, çevre ve iklim mevzuatı çalışmalarında 1998’ten bu güne görev yapan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, başta Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinde etkin görev yaparak, sürdürülebilir üretim-tüketim-hizmet; biyoyakıtlar; biyoendüstriyel ürünler; yenilenebilir kaynaklı enerji uygulamaları; atıklara değer katma, endüstride sürdürülebilirlik yönetimi, ürün karbon ve su ayak izi azaltımı; ekosistemi yenileme ve iklim krizi ile mücadele konularında uğraş veriyor. Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Zirve’deki “Dijital Geleceğin İki Yüzü” başlıklı bir sunumunda, endüstri yeşil ve dijital dönüşürken, dijitalleşmenin görünen ve görünmeyen etkilerine, iklim değişimi ile etkileşim ve akıllı yaşamın gezegene maliyetine odaklanarak, dijital dünyanın iki yüzünü ortaya koyacak.

Prof. Dr. Güler Aras

Entegre Raporlama Derneği, Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı

Yıldız Teknik Üniversitesi Finans Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi kurucu direktörlüğünü yürüten ve Finans Anabilim Dalı’nda profesör olarak görev yapan Prof. Dr. Güler Aras, uzun yıllar İİBF Dekanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini yaptı. İngiltere ve ABD’de çeşitli üniversitelere misafir profesör ve araştırmacı olarak davet edilen Prof. Dr. Güler Aras, 2014-2015 döneminde Georgetown Üniversitesi McDonough School of Business Center for Financial Market and Policy’de misafir profesör olarak bulunarak önemli proje ve araştırmalarını orada sürdürdü. Finans, kurumsal yönetim, kurumsal sürdürülebilirlik ve entegre raporlama konularında akademi ve iş dünyasında önemli çalışmalara öncülük eden, aynı zamanda bir sivil toplum lideri olan Prof. Dr. Güler Aras, 2020 yılında Türkiye’ye cesaret veren kadınlar listesinde yer aldı. Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) Elçisi olan Prof. Dr. Güler Aras, kurucu başkanlığını yaptığı Entegre Raporlama Derneği Türkiye (ERTA) ile global bir girişime öncülük etti. Prof. Dr. Güler Aras’ın 25`in üzerinde kitabı, çok sayıda makale ve tebliğ olmak üzere 300’den fazla eseri ve çeşitli ödülleri ile ulusal ve uluslararası tamamlanmış çok sayıda projesi bulunuyor. Emerald tarafından yayınlanan “Journal of Capital Market Studies” dergisinin kurucu editörlüğünü yürüten Prof. Dr. Güler Aras, “Gelecekte Var Olmak” başlıklı oturumdaki konuşmasıyla ilgili şu noktalara değiniyor: “Değişen risk ortamı, yatırımcı ve paydaşların değişen beklentileri, ulusal ve uluslararası regülasyon ve gelişmeler ile kurumsal raporlama ekosisteminde önemli bir değişim yaşanıyor. Yatırımcılar ve diğer paydaşlar, finansal veri ile birlikte, kurumların çevresel, sosyal ve yönetsel konulara ilişkin risk ve fırsatları, hedef ve aksiyon planlarını içeren daha net, daha şeffaf ve daha karşılaştırılabilir verilere ihtiyaç duyuyor ve kurumlardan bu bilgilerin finansal verilerle bağlantılı olarak aktarılmasını talep ediyor. Bu noktada, bu ihtiyaca cevap veren Entegre Raporlama, finansal ve finansal olmayan verinin birbiriyle bağlantılı olarak, işletmenin bugün ve gelecekte yaratacağı değere ve bu hikayenin tüm paydaşlara sunulmasına odaklanıyor. Kurumlar için gelecekte var olmanın ve sürdürülebilir performansın koşulu, sorumlu yönetim yaklaşımı ile aynı zamanda çevreye, insana ve topluma duyarlı olmak!”

İpek Özgüden Özen

Türkiye Halkla ilişkiler Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı

TED Ankara Koleji, İzmir Karataş Lisesi ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü mezunu olan İpek Özgüden Özen; İletişim sektöründeki kariyerine Ram Dış Ticaret’te Halkla İlişkiler Koordinatör Yardımcılığı ile başladı. adidas Türkiye Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Superonline Kurumsal İletişim Direktörlüğü, Beşiktaş JK Pazarlama Direktörlüğü ve TVS Spor & Medya Pazarlama Direktörlüğü görevlerinin ardından 2001 yılında marka ve iletişim danışmanlığı ajansı ON İletişim’i kurdu. 1993 yılından bu yana Türkiye Halkla İlişkiler Derneği-TÜHİD’in üyesi olarak derneğin farklı dönemlerinde görev alan İpek Özgüden Özen, 2021 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin Başkanı oldu. İpek Özgünden Özen; Marka İletişimi, Spor İletişimi konusundaki birikimlerini Anadolu Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi gibi üniversitelerde seminerler vererek gençlerle paylaşıyor. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’ni temsilen 2002-2003 yılları arasında Türkiye Markası Tanıtım Konseyi” çalışmalarında pazarlama ve iletişim profesyonellerinin yer aldığı “Proje Takımı” içinde görev alan İpek Özgüden Özen, 2015 yılından bu yana Türkiye Atletizm Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı olarak da görev yapıyor. Zirve’nin “Gelecekte Var Olmak” başlıklı oturum konuşmacılarından olan İpek Özgüden Özen konuyla ilgili şu ifadelere yer veriyor: “Sürdürülebilirlik; gezegene, paydaşlara, ülkeye, iş dünyasına, topluma, çevreye, ekosisteme, geleceğe değer katan dönüşüm hareketi, kültür, felsefe, iş modeli, yaşam biçimi ve bakış açısıdır. Aynı zamanda daha iyi yönetim, daha iyi üretim, daha iyi tüketim, daha iyi iletişim, eşitlik, kapsayıcılık gibi değerleri ile odağına iyiliği alan bir yol haritasıdır. Biz iletişimciler, sürdürülebilirliğin şifrelerini çözen dekoder gibiyiz. Odağımız; her ne yapıyorsak sürdürülebilirlik değeri yaratmak, projeler geliştirmek, topluma fayda sağlamak, sürdürülebilirliğin iletişimi yapmak olmaya başladı…”

İzlem Erdem

Türkiye İş Bankası, Genel Müdür Yardımcısı ve Baş Ekonomist

İstanbul’da doğan İzlem Erdem,  1990 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat bölümünden mezun olduktan sonra 2016 yılında Harvard Business School’da İleri Düzey Yöneticilik Programı’na katıldı. 1990 yılında Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin İktisadi Araştırmalar Müdürlüğü’nde İktisat Uzman Yardımcısı olarak göreve başlayan İzlem Erdem, 1998 yılında aynı Müdürlükte Müdür Yardımcısı oldu.  Ekim 2000’de Banka’nın Sermaye Piyasaları Bölümü’ne atanarak 2008 yılına kadar bu bölümde farklı yöneticilik pozisyonlarında ürün yönetimi ekiplerine liderlik yaptı.  Nisan 2008’de Banka’nın İktisadi Araştırmalar Bölümü’ne Bölüm Müdürü olarak atanmasının ardından Nisan 2018’de Baş Ekonomist oldu. Nisan 2022’den itibaren KOBİ ve İşletme Bankacılığı ile Tarım Bankacılığı faaliyetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak Bankadaki görevini sürdürüyor. “Geleceğin Finansmanında Odak Noktası: Sürdürülebilirlik” başlıklı Zirve Sohbetleri’nde sürdürülebilir finansman konusunda görüşlerini aktaracak olan İzlem Erdem, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma misyonuyla ekonomik kalkınmayı, çevresel, sosyal ve yönetişim boyutlarını da gözeterek desteklemenin günümüzde sürdürülebilir finansmanın temel öncelikleri arasında yer aldığını belirtiyor. Bu öncelikleri ilke edinerek sadece günümüzün değil geleceğe yönelik sorumluluklarımızın da bilincinde olarak çevresel ve sosyal etkileri gözeten adımlar atılmasını ve mevcut kaynakların geleceğe değer yaratma hedefiyle kullanılmasını önemsediklerini vurguluyor.

Léon van Berlo

buildingSMART International Teknik Direktörü

Léon van Berlo, marangozluktan mimari mühendisliğe uzanan eğitiminin yanı sıra oldukça genç yaşta bir girişimci olarak çalışma hayatına başladı. Girişimcilik faaliyetleri bisiklet markalarından yayın şirketlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan Léon van Berlo buna paralel olarak inşaat sektöründeki kariyerinde her zaman için otomasyona odaklandı. İşbirlikçi tasarım ve mühendislik konusunda uzmanlaştı. Hollanda Ulusal İnovasyon Enstitüsü için yaptığı çalışma sırasında açık kaynaklı BIMserver girişimini başlattı ve dijitalleşme ve otomasyon üzerine birçok makale yayınladı. Hem BIM hem de GIS için birçok açık standart geliştirilmesine katkıda bulundu. Léon van Berlo 2019’da inşaat endüstrisinin otomasyon yardımıyla üretkenliğinin artmasına daha fazla yardımcı olmak için buildingSMART International’a teknik direktör olarak katıldı. Zirve’nin “İnşaat Sektörünün Sayısal Geleceği” konulu paralel oturumunda “İnşaat Sektörü için Teknoloji” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek olan Léon van Berlo konuyla yönelik şu ifadelere yer veriyor: “buildingSMART International, buildingSMART’ı daha güvenilir ve öngörülebilir çözümlere ve standartlara dönüştürmek için bir rehber niteliğindeki ‘Teknik Yol Haritası’nı 2020 yılında yayınladı. 2019’dan bu yana elde edilen büyük başarılar arasında, IFC için izlenebilirlik ve şeffaflık sağlayan yeni bir yönetim sistemi; inşaat endüstrisine değer katmaya odaklanan yeni buildingSMART Veri Sözlüğü; bilgi alışverişi için birlikte çalışabilirlik sağlayan IFC’nin uygulama seviyelerine ilişkin yeni politikaları yer alıyor. Yazılım Sertifikasyonunun olgunluğunu ve şeffaflığını artırmak ve yaklaşan IFC 5 sürümü için IFC’nin teknik omurgasını yeniden geliştirme çabaları  da bundan sonrası için zorlayıcı hedefler arasında olacak.”

Prof. Dr. M. Levent Kurnaz

Boğaziçi Üniversitesi, iklimBU Merkez Müdürü

Elektrik ve Elektronik alanında yüksek mühendis derecesine sahip olan Prof. Dr. Levent Kurnaz 1988’de Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü, 1990’da Fizik Bölümü’nü bitirdi. ABD, Pittsburgh Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 1991 yılında yüksek lisans, 1994 yılında ise doktora derecesiyle mezun olan Prof. Dr. Levent Kurnaz, 1997 yılına kadar New Orleans’daki Tulane Üniversitesi Kimya Bölümü’nde doktora sonrası çalışmalarını tamamlayıp Türkiye’ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. Çalışmalarını halen Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde sürdürmekte olan Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın biri yurt dışında yayınlanan dört kitabı, kırkın üzerinde uluslararası bilimsel makalesi bulunuyor. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürlüğü yapıyor. Zirve’de “Gelecek Gelmeden” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek olan Prof. Dr. Levent Kurnaz şunları söylüyor: “Bugün ilgilendiğimiz konu ne olursa olsun sürdürülebilirlik vazgeçilmez kavramımız olmak zorunda. Dolayısıyla yaptığımız işin özeline inmeden önce genelde sürdürülebilirlik kavramını doğru biçimde anlamamız gerekiyor. Sürdürülebilirlik hem doğanın, hem insan topluluklarının, hem de bu insan topluluklarının ekonomik refahının birlikte devam ettirilebilmesini gerektiriyor.”

Naomi Tsur

Kudüs Yeşil Fonu Kurucusu ve Başkanı

Kudüs’ü tüm sakinleri için daha temiz, daha yeşil ve daha sağlıklı bir şehir yapmak amacı taşıyan, sosyal girişimlere hem insan hem de finansal sermaye yatırımı konusunda önemli bir rol oynayan Kudüs Yeşil Fonu’nun Kurucusu Naomi Tsur, aynı zamanda İsrail Kentsel Forumu Başkanı ve Muslala Yönetim Kurulu Üyesi olmasının yanında, Kudüs’ün Planlama ve Çevre Portföylerinden sorumlu Eski Belediye Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı. Naomi Tsur Zirve’deki konuşmasıyla ilgili şu ifadelere yer veriyor: “Şehirler, kurumsal ve dijital ağlarla birlikte ilgi odağı haline geldi. 21. yüzyılın sonunda, dünya nüfusunun yüzde doksanı kentli olacak. Dünyanın gelecekteki sürdürülebilirliğinin, şehirlerimizin dayanıklılığı ve kentsel toplumun refahı ile ilgili olacağı açık. Bu süreçteki başarımız, kentsel kamusal alanı güvenli, yeşil ve sağlıklı hale getirme sürecinde; genç ve yaşlı, zengin ve fakir, farklı kültür ve inançlara sahip tüm kentsel paydaşları, işletmeleri ve akademiyi dahil etme kapasitemize bağlı.” Ulusal hükümetlerin aktif olarak katılması gereken bu süreçte ulusal ve yerel kentsel forumların potansiyel rolüne değinecek olan Naomi Tsur “Emisyonu ölçmek zor değil, ancak doğayı korumak, enerji tüketimini azaltmak ve genel olarak hepimizin olumlu bir ayak izi bıraktığımızdan emin olmak için birlikte çalışan aktif katılımcılar olarak herkesi dahil etmek hiç de kolay değil” diyor.

Prof. Dr. Salih Ofluoğlu

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Enformatik Bölüm Başkanı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Lisans eğitimini tamamlamasının ardından, Bilgisayar Destekli Tasarım alanında, ABD’de Pennsylvania State Üniversitesi’nde Yüksek Lisans ve İngiltere’de Edinburgh Üniversitesi’nde Doktora eğitimi yapan Prof. Dr. Salih Ofluoğlu’nun araştırma ilgi alanları sürdürülebilir mimarlık, Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), BIM destekli tesis yönetimi ve mimari tasarım stüdyolarını kapsıyor. Yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış çok sayıda makale çalışması, kitap ve araştırma projesi bulunan Prof. Dr. Salih Ofluoğlu,  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Enformatik Bölümü ve Enformatik Ana Bilim Dalı’nın Başkanı olmakla birlikte, bu Ana Bilim Dalı’nda bulunan lisansüstü programlarda da öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Zirve’de “BIM Destekli Sürdürülebilir Mimari Tasarım” başlıklı sunumunda mimarlıkta sürdürülebilir tasarıma etki eden başlıca BIM destekli performans analizlerine ve tasarım kararlarının alınmasında bu analizleri dikkate alan performansa dayalı tasarım yöntemine odaklanacak olan Prof. Dr. Salih Ofluoğlu şunları söylüyor: “Günümüzde enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ve enerji etkin sürdürülebilir binalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) bunun gerçekleştirilmesi için önemli bir potansiyel sunuyor. Bir binanın sayısal bir prototipi olan yapı bilgi modelleri kullanılarak binaların belirli koşullarda nasıl performans göstereceği tahmin edilebiliyor. Tasarımın erken evrelerinden ileri evrelerine kadar gerçekleştirilebilen sayısal ve gerçek zamanlı bina performans analizleri sürdürülebilirlikle ilgili kriterlerin sağlanıp sağlanamadığını önceden tespit etme imkanı veriyor.”

Sarah Kristina Merz

buildingSMART Germany, BIM Sertifikasyon Yöneticisi

Bir mimar ve inşaat mühendisi olan Sarah Kristina Merz, 2011 yılında ABD’de Stanford Üniversitesi’nde Yaşam Döngüsü Finansal Yönetimi bölümünde geçirdiği bir sömestr sırasında BIM ile tanıştı. Almanya, Düsseldorf merkezli bir şirket olan DEUBIM’de Akademi Başkanı ve ayrıca çeşitli üniversitelerde konuk öğretim üyesi olarak aktif olarak çalışan Sarah Kristina Merz, çeşitli ulusal ve uluslararası komitelerde aktif olarak görev alıyor. Bu görevler arasında, buildingSMART Almanya “BIM Sertifikasyon” Uzman Grubu Başkanlığı, buildingSMART International “Profesyonel Sertifikasyon – Uygulayıcı” Alt Komitesi Başkanlığı, Alman Mühendisler Birliği (VDI) BIM Yeterlilik Komitesinin Başkan Yardımcılığı yer alıyor. Zirve’nin “İnşaat Sektörünün Sayısal Geleceği” konulu paralel oturumunda “BIM Yetkinliğini Avantaja Çevirmek” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek olan Sarah Kristina Merz konula ilgili şu ifadelere yer veriyor: “Sürdürülebilir bir gelecek söz konusu olduğunda, inşaat sektöründeki çoğu insan öncelikle toprak sızdırmazlığı, çevresel etki, yeşil yapı malzemeleri ve atık azaltmayı düşünür. Ancak bilindiği gibi ‘eğitim’ konusu da  1992’de Rio de Janeiro’daki BM Çevre Konferansı’nda gündeme getirilmişti. Başka bir deyişle, küreselleşmiş ve şimdi de dijitalleşmiş bir dünyada geleceği aktif, sorumlu ve bağımsız bir şekilde şekillendirme yeteneği en iyi şekilde bir sertifika ile doğrulanabilir. Son yıllarda inşaat sektöründeki en büyük paradigma değişimlerinden biri Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) oldu ve birçok ülkede, özellikle kamu sektöründeki işverenler, yeterlilik kanıtı olarak BIM sertifikası talep ediyor. buildingSMART International, Profesyonel Sertifikasyon Programı ile Yapı Bilgi Modellemesi’ndeki bilgi ve becerilerin değerlendirilmesi ve karşılaştırılabilirliği için küresel olarak geçerli bir kalite ölçütü sunuyor.” 

Susan Keenliside

buildingSMART International, bSI Awards Programı Yöneticisi

Yapı Bilgi Modellemesi ve Dijital Yapılı Ortam konularında uzman olan Susan Keenliside, Kanada Avam Kamarası İdaresi’nde Dijital Hizmetler ve Gayrimenkul müdürlüğü bünyesinde Kıdemli Program Yöneticisi, Tesisler yöneticisi olarak çalışıyor. buildingSMART International üyesi olan Susan Keenliside, aynı zamanda Kanada Yönetim Kurulu ve dbNCR Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Halen Uluslararası bSI Awards Programının Yöneticisi olarak görevini sürdürüyor. Susan Keenliside, buildingSMART Kanada Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak hizmet vermenin yanı sıra, ülke genelinde yerel endüstri liderlerini birbirine bağlayan buildingSMART Kanada’nın Ortaklar Programına da liderlik ediyor. Ayrıca Algonquin College’da ‘Yapı Bilgi Modellemesi – Yaşam Döngüsü Yönetimi’ lisansüstü sertifika programının Akademik Koordinatörlüğünü yapıyor. Zirve’nin “İnşaat Sektörünün Sayısal Geleceği” konulu paralel oturumunda “Markalaşmanın Sürdürülebilir Yolu: bSI Awards” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek olan Susan Keenliside paylaşacağı bilgilere yönelik şu ifadelere yer veriyor: “buildingSMART Türkiye buluşmasında buildingSMART Awards Programı’nı ve buildingSMART topluluğuna sunulan sayısız openBIM örnek olay incelemeleri ile yayınlarını tanımanıza yardımcı olacağım. İster openBIM konusunda yeni, ister bu alanda deneyimli olun, gerçekleştireceğimiz oturumda sizi openBIM’in en yeni ve en büyük başarılarıyla buluşturacağız.”

Dr. Tamer Saka

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı

Dr. Tamer Saka; lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. Sırası ile Arthur Andersen ve Ernst & Young şirketlerinde Risk Yönetim Danışmanlığı hizmetlerinden sorumlu Müdür ve Kıdemli Müdür görevlerini yürüten Dr. Tamer Saka, 2004 yılında Risk Yönetim Direktörü olarak Sabancı Holding bünyesine katıldı. 2010-2011 yılları arasında Willis Londra’da, içinde Türkiye’nin de yer aldığı yaklaşık 20 ülkenin iş geliştirme faaliyetlerinden sorumlu Yönetici Direktör olarak görev aldı. Aralık 2011’de Kibar Holding Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörlüğü görevini üstlenen Tamer Saka, Mayıs 2012’de Otomotiv ve Kurumsal Fonksiyonlar Grup Başkanı ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürdü. 2014 yılından itibaren Kibar Holding CEO’luğu görevini yürüten Dr. Tamer Saka Nisan 2018’de Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı olarak atandı. Eylül 2021’de BMS Group Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendi. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alan Dr. Tamer Saka Zirve’de “Gelecekte Var Olmak” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alacak. Dr. Tamer Saka oturumda değineceği konuyla ilgili şunları söylüyor: “Sürdürülebilirlik, çoğu zaman bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılamak olarak tanımlanır. Kurumsal sürdürülebilirliğin üç ana ayağı vardır: Çevresel, sosyal ve yönetimsel. Şirketler, karbon ayak izleri, atık gibi zararları azaltarak çevresel sürdürülebilirliklerini iyileştirebilirler. Sosyal olarak sürdürülebilir bir işletme çalışanlarının, paydaşlarının ve içinde faaliyet gösterdiği toplumun desteğini ve onayını almalıdır. Yönetimsel ayağı ise dürüst ve şeffaf muhasebe uygulamalarının ve mevzuata uyumun sürdürülmesini ifade eder. Topluma ve çevreye hizmet etmenin sosyal faydalarına ek olarak, sürdürülebilir uygulamalar uzun vadede kurumsal karlılığı da artırabilir.”

Tolga Canözkan

Penguen Bilişim, Yönetici Ortak

İnşaat ve mühendislikte dijitalleşme alanında Türkiye’nin öncü kuruluşlarından Penguen Bilişim’in kurucu ortaklarından Tolga Canözkan, İTÜ Elektrik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra finans, telekom ve hızlı tüketim şirketlerinin dijitalleşme projelerinde yer aldı. Sonrasında California State University’den İşletme ve Yönetim Bilişim Sistemleri alanlarında yüksek lisansını yaptı. SAP, Microsoft ve HP için çalıştıktan sonra 2010 yılında Penguen Bilişim’i ortağı Ozan Küçük ile beraber kurdu. 12 yıl içinde 13 ülkede 60’ı aşkın projeyi, işverenlerin, ana yüklenicilerin, mühendislik firmalarının süreçlerini dijitalleştiren Penguen Bilişim olarak Türk İnşaat Sektörü’ne BIM yani Yapı Bilgi Modellemesi alanında yurtdışındaki birikimi getirmek amacıyla buildingSMART Türkiye’nin kurucu üyelerinden oldu. Başarı için insan kaynağı, iş süreçleri ve teknolojinin bir arada olması gerektiğine inanan Tolga Canözkan, yapmaya çalıştığı işi, bir proje veya portföydeki farklı paydaşların bir araya gelip iş birliği yaptıkları, aynı dili konuştukları, inşaat ve mühendislik alanına özel bir iletişim ve koordinasyon platformu kurmak olarak tanımlıyor. Zirvede buildingSMART Türkiye paralel oturumundaki paneli yönetecek olan Tolga Canözkan şunları söylüyor: “Dünyanın en zor işlerinden biri Eşgüdüm (Koordinasyon). Farklı lokasyonlarda, farklı kültür ve disiplinlerden paydaşlar ancak tanış olurlarsa işi kolay kılıyorlar. Bu anlamda Yapı Bilgi Modellemesi hayatımızı çok kolaylaştırıyor, verimliliği ve üretkenliği çok artırıyor.”     

Veronica Ramirez del Valle

İspanya Akıllı Şehir Kümesi, Operasyon Direktörü

Bilimsel Araştırmalar Yüksek Kurulu Malzeme Enstitüsü’nde 4 yıl araştırmacı olarak çalıştıktan sonra Endülüs Teknolojik Alanlar Ağı’na geçen ve burada 8 yıl boyunca bölgesel, ulusal ve Avrupa düzeyinde İş ve Proje Direktörü olarak çalışan Veronica Ramirez, 2016’dan bu yana Akıllı Şehir Kümesi’nin Ar-Ge Direktörü görevini yürütüyor ve daha sürdürülebilir bir kentsel gelişim için projeleri teşvik ederek yönetimini gerçekleştiriyor. Kasım 2021’den bu yana Operasyon Direktörü olarak görev yapan Veronica Ramirez, Akıllı Şehir Kümesi’nde 40’tan fazla projenin tasarımında aktif rol oynayarak, KOBİ’lerin şehirlerin ve bölgelerin ihtiyaçlarına cevap veren çözümler geliştirdiği  100’den fazla işbirliği projesini destekledi. Zirve’deki konuşmasıyla ilgili Veronica Ramirez şunları söylüyor: “Konuşmam, kentsel ve tarihi merkezlerde düşük emisyonlu alanlar yaratmak için şehirlerin karşılaştığı kentsel gelişim ve teknoloji zorlukları ile  endüstrinin hem bu hem de sıfır karbon alanlarını ölçümleme  konusunda nasıl farklı ürün ve hizmetler geliştirdiğiyle ilişkili olacak. Ayrıca bu dönüşümün yerel sosyo-ekonomik kalkınma üzerinde nasıl gerçek ve doğrudan bir etkisi olduğunu da anlatacağım.”